“Охоронний список Кличка” не допоміг садибі Маліна на Тургенівській. Охоронці кидали каміння в інспекторів КМДА

Охоронець кидає камінням в інспектора КМДА; інший охоронець біля екскаватору. Фото зі сторінок Олександра Никоряка та Дмитра Перова.

Вночі 2 вересня до історичної садиби Маліна, що на Тургенєвській, 22, приїхала важка техніка. Очевидці, яким вдалося почути розмови робітників, кажуть, що ті готувалися остаточно знести будівлю — а на випадок протистояння з місцевими мешканцями екскаватор охороняли «молоді спортсмени».

Розбирати садибу почали ще місяць тому. Активізувалися ж роботи минулого тижня, після заборонного припису Департаменту міського благоустрою, який просто зірвали з дверей садиби, повідомляють у виданні “Хмарочос

Наразі будинок збираються остаточно зносити вже після того, як він потрапив до «охоронного списку», який ініціював міський голова Віталій Кличко.

Декілька днів тому Київрада підтримала запропонований ним мораторій на реконструкцію історичних будівель —  садибу на Тургенєвській внесли до списку 119 охоронюваних об’єктів.

Зазначимо, що поліція проігнорувала виклики й від інспекторів КМДА, які прибули на місце — зокрема, посадовців Департаменту благоустрою. А в представника Департаменту охорони культурної спадщини, яки почав фотографувати роботи за парканом, охоронці просто почали кидати камінням. Цей епізод потрапив на фото і згодом був оприлюднений на сторінці директора ДОКС Олександра Никоряка.

— Мінкультури проінформовано. Сподіваюся на оперативну реакцію поліції, яка має стати на захист інтересів громади міста, а не горе-забудовника! — написав Никоряк.

За словами Перова, пізніше до садиби дійсно прийшла представниця Міністерства культури, яка, втім, лише розпитувала, «що ж тепер робитиме міська влада і чому вона не реагує». Він також зазначив, що Департамент благоустрою, попри невиконання забудовником його вимог, й досі не видав доручення на демонтаж будівельного паркану.

Лише після візиту одразу трьох посадовців від КМДА та Мінкульту представник зубудовника запевнив, що «техніку зараз вивезуть». Щоправда, її просто перегнали на будівельний майданчик навпроти через дорогу.

КиївІнформ

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

16 години ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

3 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

5 днів ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

6 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

6 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago