Categories: КИЇВНОВИНИ

З’явився законопроект, який забороняє продаж цигарок та алкоголю в супермаркетах

Народним депутатам пропонують заборонити продаж пива (крім безалкогольного), вина, горілки і будь-яких видів сигарет в супермаркетах. Такий законопроект № 5805 був зареєстрований на сайті парламенту 19 липня.

Автор цієї ініціативи, нардеп від «Слуги народу» Георгій Мазурашу пропонує перенести продажу в спеціалізовані торгові точки

«Один з найавторитетніших медичних журналів The Lancet опублікував результати масштабного дослідження впливу алкоголю на здоров’я людини від вчених міжнародної колаборації Global Burden of Diseases, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. – Висновок досліджень – безпечної дози алкоголю не існує. Незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм », зазначає автор закону.

За словами Мазурашу, щоб українці стали здоровішими, потрібно не тільки скоротити рекламу і зменшити цінову доступність алкоголю і говорити про шкідливість сигарет, але і прибрати цю продукцію з продуктових магазинів.

Законопроект передбачає зміни до закону «Про державне регулювання виробництва и обігу спирту етилового, коньячного и плодового, алкогольних напоїв, тютюново виробів, рідін, что Використовують в електронній сигаретах, та пального»:

  • заборонити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння в приміщеннях торговельних організацій, які торгують продуктами харчування, товарами дитячого асортименту або спортивними товарами;
  • продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння може здійснюватися виключно в спеціалізованих стаціонарних торгових точках (магазинах), де інші товари, крім перерахованих, не продаються.
  • Ті магазини, які порушать заборону, будуть платити штрафи – десять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на момент оплати. Станом на 1 липня 2021 року один прожитковий мінімум – це 2 тис. 379 грн. Десять таких min – це 23 тис. 790 грн.

 

КиївІнформ

Recent Posts

Як у 1950-х роках будували Палац спорту: архівні фото

Завдяки архівним світлинам можна побачити, як будували столичний Палац Спорту. Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".…

16 години ago

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

3 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

5 днів ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

6 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

6 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago