Михайло Лапінський – зірка нейромедицини з Києва

Михайло Лапинський – лікар, який заснував в Києві перший водний санаторій, приймав екзамени у Михайла Булгакова, його ім`ям названа вегето-судинна точка на стегні (а це неабияке визнання в світі медицини).

Михайло Лапинський народився в 5 червня 1862 року в родині колежського асессора в Чернігівській губернії. Після закінчення місцевої гімназії, юнак вступив до університету св. Володимира на медичний факультет. В 1891 році він успішно його закінчив. Перспективного студента взяв під свою опіку відомий психіатр Іван Сікорський (батько Ігоря Сікорського). Михайло проходить стажування в кращих європейських клініках, та пише дисертацію. За кордоном юнак отримує унікальний досвід, бачить, як працюють передові клініки та санаторії. І в нього з`явилась мрія – створити в Києві свій власний унікальний лікувальний заклад.

Кар`єра лікаря складалась успішно. І вже в 1901 році лікар Лапинський став приват-доцентом київського університету, та придбав будинок на Бульварно-Кудрявській вулиці. Саме цей будинок і став пізніше “Бульварно-Кудрявським санаторієм”.

Бульварно-Кудрявський санаторій лікаря Лапінського

З 1907 року лікар Лапінський у своїй лікарні практикує метод гідравлічного масажу. Він створив спеціальні вани для надводного, підводного масажу, запропонував конструкцію ванн для вихрового, роторного і проточного водного масажу. По суті, він створив прототип сучасного джакузі. Крім того, він практикував метод електротерапії, який мав змову вивчити закордоном. Санаторій був розрахований на 75 пацієнтів та користувався популярністю серед містян. Існує думка, що саме цей медичний заклад став прообразом психіатричної лікарні в романі “Майстер і Маргарита”.

Михайло постійно проводив дослідження. Вивчав загадки неврології, і робив свої власні відкриття. З 1903 року він очолює кафедру хвороб нервів. Пізніше купує ділянку землі на вулиці Гончара,60 і будує там прибутковий будинок в неоготичному стилі. До речі записаний він на дружину профессора, Марію Лапінську.

Садиба лікаря Лапинського на Гончара,60

Цей будинок був домом подружжя до 1918 року. З настанням більшовицького режиму Лапінські виїхали до Австро-Угорщини. В Україну вони так і не повернулись.

В 1921 році вони переїхали в Хорватію, де Михайло почав працювати в університеті Загреба. За його сприяння була створена кафедра нервових та душевних хвороб. Він очолював її протягом 25 років. Лікар активно вивчає нервози, робить описи інсультів, вивчає хвороби печінки. Він публікується у найбільш престижних медичних виданнях.

Погруддя Лапінського в університеті Загреба (http://www.mif-ua.com/archive/article/25168)

Щодо Булгакова. В той час в Загребі знаходився молодший брат відомого письменника. І саме Михайло Лапінський посприяв вступу Миколи Булгакова на медичний факультет. Карьера Миколи склалась вельми успішно.

В 1931 році померла дружина лікаря Марія. Він був у відчаї, проте не припиняв медичну практику. Тоді ж почав керувати російською клінікою Червоного Хреста.

Під час Другої Світової війни Михайло Лапінський переїхав до Аргентини. В місті Вінсент-Лопес в 1949 році він помер.

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

КиївІнформ

Recent Posts

Як виглядає найстаріший житловий будинок Києва

Найстаріший будинок Києва, побудований у 18 столітті, розташований на Контрактовій площі, 7. Він все ще…

2 дні ago

Як виглядала столична Солом’янка у 1880-тих роках

З’явилось архівне фото Солом’янського району Києва – на фотографії помітно, якою була Солом’янка у далекому…

4 дні ago

Як виглядав легендарний київський ресторан “Кукушка”. Архівне фото

Наприкінці 30-х - на початку 50-х років у Києві було відкрито ресторан "Кукушка". Комплекс з…

5 днів ago

Вивезення ТПВ в Києві

Вивезення твердих побутових відходів є досить важливою справою, від якої залежить стан навколишнього середовища. Професійний…

5 днів ago

В мережі згадали знесену історичну будівлю на вулиці Златоустівська

Стародавній Київ прекрасний, але з часом у місті втрачаються деякі історичні об’єкти. У мережі опублікували…

1 тиждень ago

1More ComfoBuds 2 TWS (ES303) — універсальні бездротові вкладиші

1More ComfoBuds 2 — зручні та стильні навушники-вкладиші другого покоління лінійки ComfoBuds від 1More. Ця…

2 тижні ago