Протистояння з “Інтергал-буд”. Чому кияни ризикують загинути під уламками власних будинків (ФОТО)

У Києві за адресою вул. Макарівська, 7, місцеві мешканці вже третій рік опираються зведенню незаконної забудови.

Навпроти багатоквартирного житлового будинку київський забудовник “Інтергал-буд” намагається звести багатоповерхівку під прикриттям укріплення ґрунтів.

Станом на 10 березня, під будинком комунальники ламають підпірну стіну і зводять паркан. Роботи проводяться під підкриттям спецпідрозділу поліції, наразі за адресою будівництва знаходиться цілий автобус правоохоронців, – повідомляє кореспондент ІНФОРМАТОРа з місця подій.

Як повідомляв сам забудовник ще рік тому, Інтергал-буд готується до проєкту розселення жителів трьох будинків по вулиці Макарівська з метою їх зносу і будівництва нового житлового комплексу. Було навіть проведено прес-конференцію на тему: «Реновація застарілого житла в Києві і розселення мешканців – перший досвід приватного забудовника».

“У нас є поруч власна ділянка, вільна від споруд, на якій ми плануємо побудувати перші будинки “комфорт-класу” площею 90 тис. кв. м., з підземними паркінгами та стилобатною частиною (цокольниі приміщення, – ред.)”, – сказала агентству “Інтерфакс-Україна” Анна Лаєвська, комерційний директор “Інтергал-буд”. Вона додала, що за умови знесення будинків, компанія зможе добудувати ще близько 30-35 тис. кв. м житла.

Виходить, що приватна компанія вирішує, що робити з житлом киян, і місцева влада це дозволяє. Але річ у тім, що будівельні роботи, які загрожують цілісності будинків, вже розпочато. Місцеві мешканці не розуміють, куди дивилися Шевченківська РДА та департамент благоустрою, коли підписували картку благоустрою. Мешканці обвинувачують чиновників в корупції, адже гроші виявилися важливішими, ніж життя киян.

Мало того, наявна критична вірогідність, що зсув, який спровокує будівництво висотки, може зруйнувати прилеглі до території будинки і саму новобудову також, бо раніше згідно Генплану Києва на цих схилах мали бути виключно садибні будинки, не вище за 3 поверхи.

До рук місцевих мешканців потрапив лист від міністерства культури за 06.11.2019, де фігурує дозвіл на технічні умови КП “СУППР” за 2017 рік (дивіться документ нижче, – ред.). Цей лист підтверджує, що попри заяви і протести місцевих мешканців, проєкт не міняли. По факту будинки заплановано знести.

Навіть внутрішній проєкт, який немає ніякої юридичної сили, виявився підробкою з перемальованими датами (також дивіться нижче у галереї, – ред.).

У листопаді 2018 року забудовник ініціював «громадські слухання», на яких розкидувався типовими обіцянками: про дитячі майданчики, ремонт доріг та побудування «підпірної стінки», яка нібито має мінімізувати загрози зсуву інших будинків під час будівництва.

Проте громада впевнено висловила свою категоричну позицію, а представники “Інтеграл-буд” обіцяли не розпочинати будь-які будівельні роботи. Насправді, вони б і не мали можливості поновити підготовку до будівництва, або завезти техніку, адже місцеві мешканці вирізняються активною небайдужістю та фізично блокують будь-які спроби.

Будь-які домовленості з забудовником ніяк не можуть бути міцними, особливо після того, як вони намагались обійти громаду та розпочати будівництво злочинним шляхом.

Фото – Роман Пєтушков
Фото – Роман Пєтушков
Фото – Роман Пєтушков

За ці декілька місяців ситуація з документацією на будівництво у забудовника не змінилася, адже вони досі не мають обов’язковий дозвіл від Міністерства Культури, не проводили археологічних робіт та багато іншого.

Фото – Роман Пєтушков
Фото – Роман Пєтушков
Фото – Роман Пєтушков

Натомість вони переходять на новий етап спроби підкупити мовчання місцевих мешканців. На днях в поштових скриньках та на дошках оголошень з’явилось запрошення на «зустріч» в ТЦ “Променада”.

«Будуть обговорені питання, у тому числі щодо отримання мешканцями ваших будинків квартир у новобудові» – було зазначено в оголошеннях. Тобто місцевим активістам будуть запропоновані так звані «договір-міни», домовленість передати нерухомість.

Краще було б подібні хитрощі від забудовників називати «договір-міна», адже рано чи пізно воно вибухне та люди залишаться ошуканими, бо вже було багато схожих інцидентів в Києві останніми роками.

Фото – Роман Пєтушков
Фото – Роман Пєтушков
Фото – Роман Пєтушков

Представники “Інтергал-буд” запевняють місцевих мешканців, що зносу будинків не буде, а наразі роботи ведуться задля укріплення будівель і ґрунтів. Ці факти говорять про те, що будинки киян опинилися під загрозою знесення. Загроза зсуву ґрунту і загибелі киян під уламками будинків також існує через руйнування схилу і вирубку дерев.

Тим часом “Інтергал-буд” продовжує встановлювати паркан на схилах, де вже є обвали та поповзні. Встановлення паркану з невідомих причин йде вибірково, ділянки, де все вже обвалилося, будівельники оминають.

Паралельно “Інтергал-буд” і її працівники без розпізнавальних знаків намагаються на території приватного будинку, за адресою віл. Макарівська, 5, поставити мітки саме для планування будівництва, а не для геологорозвідки. Власники будинку у шоковому стані, мають намір викликати поліцію, бо їм обіцяли прийти завтра з “документами”, що кияни сприймають як погрози.

Ба більше, будівництво створило і суміжні проблеми для місцевих мешканців.

“Два автобуси поліції та дільничні машини з ранку стоять під вікнами. І це не перший день. Обсирають і обсцикають наші гаражі і кутки біля дитячих майданчиків, бо біо-туалет не виділили”, – кажуть стурбовані кияни.

Фото – Роман Пєтушков

Джерело

 

Next Post

Міністр інфраструктури Криклій провів рейд проти "циганських банд" на вокзалі в Києві

Вт Бер 10 , 2020
Міністр інфраструктури України Владислав Криклій та народний депутат від “Слуги народу” Роман Грищук приєдналися до рейду активістів С14 і Муніципальної варти на вокзалі в Києві. Глава організації “Товариство майбутнього”, більш відомої під назвою С14, Євген Карась так описав вчорашній рейд. “Провели інспекцію вокзалу з міністром інфраструктури Владиславом Кріклієм і депутатом […]

Можливо ви пропустили?