Степан Бандера. Як КДБ вбило українського націоналіста 60 років тому

Сьогодні, 15 жовтня, виповнюється 60 років з дня вбивства лідера ОУН Степана Бандери.

Це сталось в Мюнхені, де Бандера мешкав під псевдонімом Степан Попель. В той день він йшов додому, щоб пообідати. Він не був один. До того на ринок лідера українських націоналістів супроводжувала секретарка, а біля будинку номер 7 на Крайттманштрассе до нього приєднались охоронці.

Степан Бандера

Степан Бандера залишив автомобіль у гаражі, відпустив охоронців та зайшов до під’їзду. На третьому поверсі він побачив незнайомця, що зав’язував шнурки на взутті. Потім він спитав «Щось не функціонує?», Степан відповів, що все нормально. А потім чоловік простягнув вперед руку зі звернутою газетою. Всередині був схований пістолет-шприц із ціанистим калієм. Вистріл в обличчя був майже нечутним.
Степан Андрійович скрикнув та повільно осів на сходи. Коли сусіди вийшли на сходову клітину, то побачили чоловіка, що спливає кров’ю. Вбивця зник.

Документи Степана Бандери у Мюнхені

Бандера помер по дорозі в лікарню, не приходячи до тями.
Спершу лікарі поставили діагноз – тріщина в основі черепа, викликана ударом при падінні. Але лікар при огляді знайшов кобуру з револьвером. Поліція провела додаткову експертизу і виявили справжню причину смерті – отруєння ціанистим калієм.
Похорон відбувся у вівторок 19 жовтня, могила знаходиться на цвинтарі Валдфрідгоф у Мюнхені.

Похорони Бандери

Ким же був вбивця?

Степана Бандеру вбив агент КДБ Богдан Сташинський. Після скоєння злочину він поїхав швидким потягом у Франкфурт. А 22 листопада того ж року у Москві кілер отримав орден червоного прапора за заслуги перед СРСР.
Сташинський народився в селянській родині на Львівщині. Його три сестри підтримували ОУН і одна з них навіть була заручена із командиром боївки Іваном Лабою.

Богдан Сташинський

Чоловіка завербувало КДБ. Діяли перевіреним часом методом – страхом. Якби Богдан відмовився співпрацювати всю його родину погрожували вислати до Сибіру. Сташинський погодився стати агентом КДБ, він проник до підпілля ОУН та повідомив про це радянські органи безпеки. Через це були розірвані всі стосунки з родиною.

Богдан Сташинський

Молодий, амбітний агент робив успіхи, пройшов навчання у Києві та вивчив німецьку мову. У 1957 році Богдан Сташинський за допомогою пістолета із синильною кислотою вбив Льва Ребета. Причому, смерть лідера ОУН кваліфікували як серцевий напад.
За успішно виконане завдання чоловік отримав підвищення. Йому навіть дозволили зав’язати стосунки з Інге Поль.

Сташинський та Інге Поль

І тоді Сташинський отримав завдання ліквідувати Степана Бандеру. Після виконання цього завдання він попросив дозволу на весілля з коханою жінкою. КДБ дозволило, однак вона повинна була переїхати до Москви та теж співпрацювати з органами держбезпеки.

Зброя, з якої вбили Бандеру

Інга відмовилась це робити. Вона деякий час мешкала в Москві. Однак, коли КДБ намагалось змусити її зробити аборт – повернулась до батьків.
Хлопчик народився наприкінці березня. Дитина померла у серпні того ж року. Сташинському дозволили поїхати на похорон. Той перед церемонією втік з дружиною до Західного Берліну. До речі, напередодні зведення Берлінської стіни. Там чоловік здався у поліцію та розповів про скоєні ним вбивства.

Колишнього агента засудили до 8 років ув’язнення. Його визнали лише виконавцем, замовником був уряд СРСР. Сташинському було 30 років.
Через 4 роки чоловік був звільнений та поїхав з дружиною у невідомому напрямку. Його подальша доля невідома.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

У Раді презентували другу книгу "Нескорені"

Вт Жов 15 , 2019
До “Дня захисника України”, 15 жовтня цього року з 12.00 до 16.00 у кулуарах ІІІ поверху будинку Верховної Ради України відбувається презентація нової книги Валентини Розуменко «Нескорені». Зустріч автором та героями оповідань, історії яких описані у книзі, організована Громадською організацією «Українська асоціація інвалідів АТО» та Благодійною організацією  «Міжнародний фонд братів Кузьміних», […]

Можливо ви пропустили?