Розпочався суд за позовом Медведчука до журналіста Кіпіані через книгу про Стуса

Суд 2 жовтня розпочав розгляд справи за позовом народного депутата України від фракції «Опозиційна платформа — За життя», кума російського президента Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані з вимогою заборонити книгу останнього «Справа Василя Стуса».

Про це повідомляє Громадське.

Так, Медведчук подав позов «про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації та заборону розповсюдження книги».

Крім того, позов стосується не тільки самого Кіпіані, а й ТОВ «Видавництво «Віват» та ПП «Юнісофт».

За словами Кіпіані, позов стосується двох публікацій в книзі, «в яких описуються колізії із захистом Віктором Медведчуком поета і члена української-гельсінської групи Василя Стуса».

«Він був державним призначеним адвокатом і, як багато інших державних адвокатів в часи Радянського союзу, він виконував роботу, як міг. Досвід показав, в порівнянні з іншими адвокатськими історіями того часу, він не дуже якісно захищав. Більше того, він допустив деякі речі, які, на мій погляд, з моральних і етичних причин, навіть через 40 років, пробачати не можна», — наголосив журналіст.

На його думку, такий позов є свідченням спроби тиску на свободу слова.

Віктор Медведчук з 24 вересня 1980 року виступав захисником у процесі над Василем Стусом, хоча сам поет від нього відмовився. Уже 2 жовтня того ж року Стусу зачитали вирок за «антирадянську діяльність і пропаганду», не давши виступити з останнім словом і за відсутності підсудного.

Уже в листопаді 1980 року Стус потрапив у табір особливого режиму, де помер 4 вересня 1985 року.

Згідно з архівами, Медведчук у промові захисту сказав, що «всі злочини Стуса заслуговують покарання», але просив звернути увагу на те, що Стус виконував норму на підприємствах і що поет переніс тяжку операцію шлунка.

Next Post

Популярний український гурт отримав іменну табличку на “алеї зірок” в Києві

Ср Жов 2 , 2019
На київській “Площі зірок” у ТРЦ “Гулівер” з’явилася нова іменна табличка. 1 жовтня там за внесок в розвиток української музики увічнили гурт “Время и Стекло”. Радісним моментом і своїми враженнями музиканти поділилися на сторінці дуету в Instagram. Вони опублікували фото біля таблички, назвавши це місце “особливим”. “Це важлива подія для […]
Время и стекло

Можливо ви пропустили?