Флігель Казанського. Що сталось з житлом головного архітектора в дореволюційному Києві

Сьогодні ви дізнаєтесь одну сумну історію про Київ. Вона пов’язана з центром міста, чиновниками високого рангу та великими грошима.

Отже, у 1896 році головним архітектором Києва був Микола Казанський. Син, священника з невеликого провінційного російського містечка Углич, він зумів закінчити Академію мистецтв у Петербурзі, та досягти успіху в Києві. Серед його проектів були як цивільні споруди, так і релігійні. Він навіть приймав участь в будівництві Національної опери.
Яким же був власний дім іменитого архітектора? У 1892 році він придбав садибу з двоповерховим будинком на Подолі (зараз це Сагайдачна 1Б). Будівля стояла у підніжжя Володимирської гірки. В той час це було вельми небезпечне місце, регулярно відбувався зсув ґрунту.

Будинок, постраждалий від зсуву грунту. Є версія, що на передньому фоні сам Казанський

У 1905 році внаслідок чергового зсуву маєток архітектора був засипаний. Флігель був вщент зруйнований, а ще один будинок потребував капітальної реставрації. Головний архітектор Києва без дому – це не могло тривати довго.


Тож вже у 1909 році Микола Казанський відновив свій маєток. Був побудований новий прибутковий флігель з укріпленим фундаментом. Будівля мала три поверхи, над якими височіла невелика вежа з двома кімнатами. Враховуючи сумний минулий досвід, архітектор захистив своє житло підпорною залізобетонною стінкою.
Казанський прожив в цьому домі до самої смерті у 1914 році. Пізніше будинком володіла його вдова.


Більшовики націоналізували флігель, як і багато інших. Там були квартири, на першому поверсі різноманітні магазини, і навіть зубопротезна майстерня. Дім був міцним, однак, у 1969 році його мало не зруйнували. Справа в тому, що «Київметрострій» збирався прокладати лінію метро відкритим способом. Лицьовий дім Казанських знесли, а флігель, все ж таки вдалось зберегти.


Ще десять років дім простояв неушкодженим. У 1980 його поставили на капремонт. Була ідея навіть створити на його базі музей електротранспорту, але вона так і не була реалізована.
Згодом дім відремонтували, біля вежі з’явився повноцінний мансардний поверх. У 1996 році флігель був взятий під охорону, як пам’ятник архітектури. Але вже у 1999 році цей статус був знятий. Причина: через мансарду флігель втратив свою автентичність.
У 2010 -2012 році архітектурне бюро Юрія Бородкіна розробило проект забудови цієї ділянки. І там не було місця старовинному будинку, повинен був бути грандіозний бізнес-центр.

Флігель Казанського програв, його знесли, і натомість почали будувати БЦ.


Дім головного київського архітектора початку ХХ століття зник з облич Києва повністю.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

У Києві проведуть пробний перепис населення

Пн Вер 23 , 2019
Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України проведе пробний перепис населення у двох районах Києва. Про це повідомила директорка Інституту демографії Елла Лібанова в інтерв’ю ZN.UA. За її словами, пробний перепис відбудеться у Бородянському та Оболонському районах столиці. Водночас сама Лібанова воліла б провести його в одному з районів на Західній Україні. […]
Погода

Можливо ви пропустили?