Дім Грушевського, що програв київській владі

В Києві багато будинків, що були побудовані наприкінці XIX – на початку ХХ століття. Але офіційно зареєстрованих пам’ятників архітектури 3 547. Тож деякі старовинні, цікаві, красиві будинки ніяк не захищені. Їх існування під загрозою. І саме така cумна доля спіткала дім за адресою вул. Саксаганського, 111.

У XIX столітті вулиця Саксаганська називалася спершу Жандармською, а потім – Маріїнсько-Благовіщинською. Близкість університету імені святого Володимира (Шевченка) визначала склад мешканців цього району. Вулиця була у складі Латинського кварталу і там мешкало багато студентів, професорів, викладачів.

У другій половині XIX століття на розі з Караваєвською (тепер Льва Толстого) побудували гарний будинок. У 1888 році був надбудований другий поверх. Він мав номер 111. Автор проекту будівлі, на жаль, невідомий. Тим не менше, це типовий приклад міської забудови другої половини XIX століття.

Фото: http://wikimapia.org

В чому ж цінність будинку? Як це часто буває – в людях. Зі своєю мамою та сестрою там деякий час жив Михайло Грушевський. Під час навчання в художньому училищі одну з квартир винаймав художник-пейзажист Іван Хворостецький. Його картина «Прачки», до речі, у 1928 році була відмічена на Венеціанському Бієнале.

1978 рік

Будинок пережив неодноразову зміну влади в місті, Другу світову війну. Але зараз ви його не знайдете. Тому що 5 вересня 2013 року його знесли. Будівля, як виявилося, не мала статусу пам`ятника архітектури.

Історія цього дому дійсно драматична.

Фото: Сегодня

У 2006 році Київрада прийняла рішення про передачу цієї ділянки в найм компанії ТОВ «Аркор» терміном на 1 рік. А вже у 2007 та сама компанія купила дім Грушевського разом з землею за 1,17 млн. гривень.

Для довідки. У 2007 році, курс долара був приблизно 5 гривень. Тобто «Аркор» придбала ділянку 0,04 га з будинком середини 19 століття в центрі міста приблизно за 230 тисяч доларів. Мером столиці тоді був Леонід Черновецький. Дім дійсно не мав шансів.

Фото: Сегодня

У червні 2013 року Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Києві видала ТОВ «Аркор» декларацію про початок робіт по реконструкції нежитлового будинку під торгово-офісний центр. Згідно з паспортом об’єкту, на будівлі повинен був з`явитись ще один мансардний поверх.

Але ніяких робіт по укріпленню дому не було проведено. Натомість 5 вересня почались роботи по демонтажу будівлі. Стіни були настільки міцними, що довелось використовувати ескаватори.

Мешканці сусідніх будинків та небайдужі кияни намагалися відстояти маєток, та марно. Вже через два дні більш ніж столітній будинок перестав існувати.

Фото: Google Maps

Більше того, на місці фундаменту почали забивати палі. Від цього з`явилися тріщини на стінах сусідніх споруд. Гідрологічний аналіз місцевості показав, що на тому місці є пливуни, тож будівництво там заборонено в принципі.

«Державний науково-дослідний інститут будівельних робіт» провів дослідження та виявив, що фундаменти навколишніх будинків підтоплені і через продовження будівельних робіт рівень підземних вод підніметься. Тому роботи зупинилися.

Сучасний вигляд Саксаганської вулиці.
Фото: Марина Пєтушкова

Зараз на тому місці досі знаходяться руїни колись міцного та гарного маєтку.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

Аеропорт «Київ» знову приймає літаки

Чт Вер 12 , 2019
У четвер, 12 вересня, о 9:00 аеропорт «Київ» імені Ігоря Сікорського (Жуляни) відновив свою роботу. Про це повідомляється на сторінці аеропорту в Facebook. «В аеропорту тиша … Аеродром на релакс, радіє в променях ласкавого вересневого сонця. Вже о 9:00 12 вересня настане час, коли термінали оживуть і наповняться пасажирами. Час, […]

Можливо ви пропустили?