Віталій Кличко: «Увічнений у бронзі Сікорський тепер зустрічає киян і гостей в аеропорту, що носить його ім’я»

Мер Києва Віталій Кличко відкрив пам’ятник видатному авіаконструктору Ігорю Сікорському, що встановили біля столичного аеропорту ім. Сікорського (колишній аеропорт «Жуляни»).

«Сьогодні, у День української авіації, ми робимо ще один крок до увічнення пам’яті про видатного киянина – відкриваємо пам’ятник всесвітньовідомому авіаконструктору Ігорю Сікорському. І тепер він зустрічатиме киян та гостей, що прибувають в столицю авіасполученням», – сказав Віталій Кличко.

Попри те, що Сікорський більшу частину свого життя жив та працював у США, перший апарат вертикального злету він зібрав та запустив саме в Києві – у дворі садиби на Ярославовому валу, де мешкала тоді родина Сікорських.

Скульптура Сікорського встановлена на постаменті у вигляді напівсфери зі стилізованою картою світу.

«Мені дуже подобається творчий задум – фігура тримається на одній точці – ніби відриваючись від землі в небо. Оскільки Сікорський є конструктором першого в світі гелікоптера, в руці він тримає своє творіння», – розповів Віталій Кличко.

Мер Києва подякував автору – молодому, але відомому скульптору Володимиру Журавлю, який працював над пам’ятником. Його роботи кияни вже знають і люблять. Це і скульптурна композиція на Поштовій площі «Діти, які запускають кораблики», і пам’ятник Іллі Муромцю.

«Ігор Сікорський – справді видатна особистість. У нього була мрія – запустити в повітря гелікоптер. І йому це вдалося. В кінці життя він мріяв повернутися в Україну. І цей пам’ятник – своєрідна алегорія: Сікорський повертається в Україну», – сказав скульптор Володимир Журавель.

Також мер Києва подякував меценатам, за підтримки яких створили пам’ятник.

«Ідея увічнити пам’ять про Сікорського була моя, але місто не витратило бюджетних коштів на створення монументу», – додав Віталій Кличко.

Він підкреслив, що вже кілька років столична влада добивається, аби Міністерство оборони, на балансі якого перебуває будинок Сікорського, передало його громаді Києва. Для того, аби у міста була можливість відреставрувати занедбане приміщення і створити в ньому музей.

«Може, після відкриття пам’ятника, справа із садибою Сікорських зрушить таки з мертвої точки. І люди зможуть побачити, де ріс і творив видатний авіаконструктор. Це – наша історія, яку ми маємо берегти і ділитися нею зі світом. Адже Україні є чим і ким пишатися! І ми повинні це робити!», – підкреслив Віталій Кличко.

Next Post

Офіс президента відмовився від ідеї переїзду з Банкової

Нд Вер 1 , 2019
 Офіс президента немає можливості для переїзду в інше приміщення з вулиці Банкової в Києві. Про це повідомив в ефірі телеканалу «1 + 1» керівник офісу Андрій Богдан. «Ми не можемо знайти на сьогоднішній день варіант переїзду. Була абсолютно логічна конструкція переїзду до Українського дому з розміщенням тут музею. Але насправді […]
АП

Можливо ви пропустили?