Трагедія, що сколихнула Київ. 30 років тому стався обвал на Головпоштамті

Київ, 2 серпня 1989 року. На Жовтневій площі (зараз Майдан Незалежності), як завжди, людно. Гуляють кияни, гості міста. Десь о 16 почав накрапати дощик. Невеликий, але неприємний.

Це не страшно, літні дощі теплі та швидко проходять. Люди сховались від крапель під навіс Головного Поштамту. Не здогадуючись, що скоро 11 людей загинуть, один стане інвалідом, і лише одному вдасться врятуватись.


Будівля Поштамту тоді саме ремонтувалась. Вона була оточена будівельними конструкціями. Вільним лишався лише невеликий 5-метровий прохід до входу. Там і сховались люди від дощу. В той день демонтували облицювальну плитку. Але робітники саме пішли на обід. До речі, це врятувало їм життя.


О 16:20 Жовтнева площа та Хрещатик здригнулись від гучного шуму. Колони порталу будівлі та козирок обвалились, поховавши під собою усіх людей, що знаходились під ними. Загальна вага козирку складала 700 тонн. Під завалами опинились 13 людей.


Першими розбирати завали почали випадкові перехожі та десантники, що саме зібрались на святкування дня ВДВ. Далі до них приєднались міліціонери та пожежники. Інформація про трагедію швидко поширилась містом і згодом тисячі людей прибули на площу, щоб допомогти. Рятувальною операцією керував полковник міліції Володимир Шапошнік.


Під завалами опинилось 13 люде. Двоє людей були ще живими, інші загинули. Серед померлих було п’ятеро киян, троє мешканців Сахалінської області, двоє москвичів та мешканець міста Старий Оскол. Одним з жертв був 12-ти річний хлопчик. Живими витягнули 2 людей. Один з них втратив обидві ноги.


Чому ж сталась така трагедія? Серед найбільш вірогідних причин називали ремонтні роботи. Плитка, разом з цементним прошарком, становила одне ціле з колонами, та допомагала витримати надзвичайну вагу портика. Коли її демонтували, колони не витримали. Ще однією з причин могло бути будівництво метро. Під площею йшли підземні роботи, могло бути зміщення ґрунту.


Місцева влада перекладала відповідальність на прорахунки будівельників, що будували Поштамт ще за часів Сталіна. Скоріш за все, мав місце комплекс факторів.
Офіційної інформації про обвинувачених знайти не вдалось.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

"Ще один втомлений": у Києві обвалилася частина Пішохідного моста

Пт Сер 2 , 2019
У Києві 2 серпня обвалилася частина Пішохідного моста, який з’єднує правий берег і Труханів острів. Уламки конструкції впали під опору. Відео з місця НП оприлюднили в групі “Київ Оперативний” в Facebook. На записі видно, що впав чималий шматок бетону та арматури. “Ще один міст втомився. На цей раз не витримав […]

Можливо ви пропустили?