В Україні вступив в силу закон про мову

В Україні 16 липня набуває чинності Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Документ набув чинності через два місяці після опублікування його в газеті “Голос України”, передає Ліга.

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і він обов’язковий для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави.

Публічне приниження чи зневажання українською мовою буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності.

За умисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах або створення перешкод і обмежень у застосуванні української мови також будуть карати.

Крім того, закон зобов’язує посадових осіб володіти державною мовою і застосовувати його при виконанні службових обов’язків.

Також державна мова повинна використовуватися в освітній сфері і трудових відносинах, в медичній сфері, обслуговуванні споживачів, в публічних заходах, рекламі та інших сферах.

Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Законом передбачено організацію безкоштовних курсів української мови для дорослих.

Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Однак порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах будуть каратися штрафами. Максимальна сума штрафу складе 11 тис. 900 грн. Ці норми почнуть діяти через три роки.

Next Post

У Києві затримали водія зі смертельною дозою алкоголю в крові

Вт Лип 16 , 2019
У Києві арештували водія, у якого рівень сп’яніння у 25 разів перевищував норму. Близько 14.00 під час патрулювання автодороги М-03 “Київ – Харків” інспектори зупинили мотоцикл МТ. У водія не було шолому, повідомляє “Київ Оперативний”. “Спілкуючись з водієм, правоохоронці помітили у нього ознаки алкогольного сп’яніння. Чоловік пройшов огляд на стан […]
Алкоголь

Можливо ви пропустили?