Побачити історію. Мозаїка часів Київської Русі в Софійському соборі

Легенда говорить, що допоки стоїть Оранта – буде стояти Київ. Можливо, в ній є частка істини. Оскільки це грандіозне мозаїчне зображення Богоматері вже більш ніж тисячу років прикрашає склепіння Софійського собору.

І не дивлячись на всі випробування, що випали на долю Києва за цей час, він теж вистояв, став ще красивішим, більшим, кращим. Може, дійсно, Богоматір оберігає наше старовинне місто?

Софійський собор, це одна із небагатьох будівель, що збереглись з часів міста Ярослава Мудрого. І там збереглись автентичні мозаїчні зображення, що датуються початком XI сторіччя.

Якою була мозаїка в Києві тисячу років тому?

В Софійському соборі збереглось до цього часу 260 квадратних метрів мозаїк. Імена майстрів невідомі, але їх майстерність вражає. Вже тоді майстрам вдалось зробити неймовірне, на великій висоті з маленьких шматочків створити точні, анатомічно правильні, красиві зображення.
Сама мозаїка представляє собою смальту. Тобто шматочки скла, забарвлені у різні кольори за допомогою додавання різних солей та металів. Розмір тих шматків варіювався від 0,25 кубічних сантиметрів до 1 кубічного сантиметру. Маленькі фрагменти використовувались для створення облич.
Вражає багата кольорова гамма софійських мозаїк. В палітрі – 177 кольорів. Серед них 21 відтінок синього, 34 – зеленого, 19 – червоного, 25 – золотого.
Шматочки смальти клали прямо на тришаровий ґрунт, товщиною від 4 до 6 см. Скло вдавлювали у ще вогку штукатурку. Як виявилось, на віки.


Оранта

Це, певно, найвідоміша мозаїка не лише Києва, але й України. Фігура Діви Марії з руками, піднятими у молитві, знаходиться у склепінні головного вівтаря.
Така поза є, певним чином, класичним способом зображення молитви, звернення до Бога, прохання. В Біблії є історія про битву юдеїв з амалекитянами. Під час бою Мойсей допомагав своєму народу молитвою. І поки його руки були підняті у молитовній позі, удача була на боці юдеїв. І навпаки, коли Мойсей опускав руки, ситуація кардинально змінювалась.
Софійська Оранта 6 метрів заввишки. Для порівняння – біла хустинка за поясом Богоматері має висоту 80 см. Цікаво, що Діва Марія Оранта зображена на внутрішній поверхні куполу собору. Крім того, на рівні шиї, поясу та колін проходить три рельєфні лінії. Завдяки цьому вона виглядає об’ємною, і з різних ракурсів має різні положення тіла. Стіна, на якій зображена Оранта нерушимо стоїть ще з XI сторіччя.

Христос Пантократор

Ісус Христос Вседержитель зображений в зеніті центрального купола. Місце розташування вибрано не випадково. Купол уособлює собою небо, де над всім живим панує Христос. В одній руці у нього Біблія, а іншою він благословляє світ.
Син Божий оточений 4 архангелами. Той, що зображений у блакитному одязі зберігся в автентичному вигляді ще з часів Київської Русі. Інші три були відновлені, домальовані Михайлом Врубелем в кінці XIX століття.

Нижче від архангелів, між вікнами барабана, шанують Христа 12 апостолів. Вони теж були викладені мозаїкою. До наших днів збереглась верхня частина Петра. Баню підтримують чотири євангелісти. Серед них автентична фігура Марка.
Крім того, з XI століття збереглась мозаїчна сцена «Благовіщення» на стовпах арки перед вівтарем та 15 медальйонів на інших арках.

Отже, у Софійському соборі є дійсно унікальні речі. Мозаїка, що збереглась не дивлячись ні на що. Татарська орда, Російська імперія, більшовики, дві світових війни – все це не зруйнувало прадавній український собор. Як і тисячу років тому, Оранта оберігає нашу країну.

Автор і фото: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

На Бессарабському ринку в Києві замість поліетиленових пакетів почали продавати паперові

Пт Лип 5 , 2019
На 107 річницю Бессарабського ринку висунуто екологічну ініциативу відмовитися від пластику та поліетиленових пакетів. Про це повідомляє Хмарочос. На ринку замість пластику та поліетилену використовуватимуть пакети, контейнери і стакани з крафтового паперу. Для пакування м’яса та риби використовуватимуть спеціальний підпергамент, який не пропускає вологу, жир та запах. Однак, на даний […]
Пробка-Киев

Можливо ви пропустили?