Пригоди найстарішого фонтану Києва: з 1742 року і до сьогодні

На Контрактовій площі стоїть фонтан «Самсон». Він не надто помпезний, ховається серед засилля будинків, кав’ярень. Щодень повз нього проходять тисячі людей, байдужо ковзають поглядом, розбещені вигадливими сучасними світломузичними фонтанами. Але «Самсон» знав і кращі часи.

Перед тим, як вирушити в мандрівку крізь століття, варто зазначити, що сучасний фонтан був побудований лише у 1982 році. Проте він є практично точною копією старого, певним чином, реінкарнацією.


В XVI столітті на місці фонтану було джерело. Причому, згідно з місцевими легендами, вода всілякими підземними ходами текла з самого Йордану. Вона вважалась цілющою. Вже у 1749 році на Ратушній (тепер Контрактовій) площі поставили фонтан в стилі бароко. Він був частиною місцевого водогону.


Автором фонтану був Іван Грогорович-Барський. Споруда представляла собою арковий павільйон з подвійними коринфськими колонами. Купол прикрашала фігура Андрія Первозванного. А попередником дужого Самсона був Янгол з чашею в руках. З тієї чаші і текла прохолодна свіжа вода. Фонтан називався «Феліціал». І попри свою вишуканість, виконував не стільки естетичну, скільки практичну роль.

Площа була жвавим місцем, містяни набирали з фонтану воду для власних потреб. На релігійні свята, павільйон прикрашали, а саму воду освячували. В 1780-х роках у фонтані з’явився сонячний годинник. Його встановив француз П’єр Брульон, один із викладачів Києво-Могилянської академії. У 1811 році на Подолі сталось лихо, виникла величезна пожежа. За 3 дні вогонь знищив 2 тисячі будинків, 12 церков, 3 монастирі на Подолі. У вогняному пеклі згорів і улюблений фонтан киян.

Альтанку відбудували. Але замість Янгола з’явився Самсон, що роздирав пащу лева. Фігури були виконані з дерева, майстерно розмальовані. Навколо фонтану в ті часи вирував базар. Містяни любили свого Самсона, радо пили джерельну воду, вішали на шию біблейському герою натільні хрестики. Була навіть легенда, що той, хто вип’є води з левової пащі, залишиться жити в Києві.

Під час Першої світової війни статую Самсона перенесли у Міський музей старожитностей та мистецтв. Богатирю вдалось пережити одну з найбільш страшних війн в історії людства. Але він не вистояв перед радянською бюрократією.


У 1934 році один із місцевих чиновників проводив інспекцію вулиць Подолу. Він помітив купу сміття біля фонтану, недбало махнув рукою в ту сторону зі словами «прибрати». Робітники сумлінно виконали наказ, прибрали не лише сміття, але й фонтан. Пізніше розібрали ротонду. Довгий час на місці Самсона стояли торгові кіоски.

У 1982 році, готуючись до святкування 1500-річчя Києва, було вирішено відновити старовинний фонтан. Архітектор-реставратор Валентина Шевченко детально вивчила архівні документи та фото. Вона розробила проєкт реставрації не лише фонтана, але й Контрактового будинку, Гостинного двору, церкви Богородиці Пирогощі та Контрактової площі.

Сучасний Самсон відновлений з майже досконалою точністю, лише не з дерева, а з бетону. Повернулась назад і ротонда, сонячний годинник і статуя Андрія Первозванного.

Автор: Марина Пєтушкова

Для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

У Києві журналістам показали початок будівництва метро на Виноградар

Чт Чер 20 , 2019
Сьогодні, 20 червня, співробітники столичного метрополітену продемонстрували журналістам, як відновлюються будівельні роботи метро на Виноградар. Корреспондентам, серед яких був і журналіст ІНФОРМАТОРа, дозвлили спуститися у шахтний стовбур, аби вони могли на власні очі побачити, як починається будівництво продовження «зеленої гілки» метрополітену в сторону столичного мікрорайону Виноградар. За словами кореспондента, на […]

Можливо ви пропустили?