Церква “для своїх” на місці, де зараз могила радянського генерала

Маріїнський парк ховає багато секретів. Сьогодні розкриємо один з них. На місці, де зараз стоїть пам’ятник генералу Ватутіну, раніше була церква. Причому не проста, а збудована для аристократів міста, та на їх кошти.


Липки наприкінці XIX сторіччя, так само як і зараз, були престижним районом Києва. Там знаходились багаті маєтки, у кав’ярнях укладались багато тисячні угоди, аристократи влаштовували прийоми. Проте власної приходської церкви не було.
Тож усі віряни відвідували або церкву Спаса на Берестові біля Лаври, або влаштовували невеличкі придомові каплички. Така ситуація не влаштовувала ні парафіянинів, ні церковників. Тож у 1881 році настоятель церкви Спаса на Берестові разом із мешканцями Дворцового району підняв питання про будівництво окремої церкви на Липках. Ідею, нібито, сприйняли гарно, проте не вистачало коштів для проведення робіт.

Але, згадаймо, для кого майбутня церква повинна була будуватись? Це були київські підприємці, багатії, ділові люди. Така банальна причина, як нестача коштів, не могла їх зупинити. Тож у 1887 році була організована ініціативна група. Туди входили такі стовпи київського суспільства як Микола та Федір Терещенко, Федір Трєпов-старший, Михайло Дегтерьов, Яков Бернер, Володимир Ніколаєв та інші.


Ці ж підприємці і профінансували будівництво. Володимир Ніколаєв розробив проект, Яков Бернер виділив цеглу із свого заводу. Міська рада подарувала церкві ікони «на пам’ять про чудесний порятунок життя імператора Олександра III при залізничній аварії 17 жовтня 1888 року».

Символічний перший камінь у фундамент 16 липня 1888 року заклав обер-прокурор Святійшого Синоду Костянтин Побєдоносцев. Дзвони привезли із Москви, різний іконостас виготовили київські столяри у майстернях Даболінга. А стіни були прикрашені іконами художника Торіна. З церкви Спаса на Берестові принесли хрест та ризи Петра Могили, чашу 1642 року та Євангеліє 1631 року. Будівельними роботами керував Володимир Ніколаєв, він же і став першим церковним старостою.


Храм, збудований в неовізантійському стилі, урочисто відкрили 27 серпня 1889 року. Там могло вміститись до 400 осіб. Коли 13 листопада 1889 року помер один із головних ініціаторів будівництва Федір Трєпов. Його відспівали в церкві Олександра Невського, яка завдяки йому з’явилась.


Після окупації Києва більшовиками на Липках розмістили урядові установи. Почалась антирелігійна кампанія, тож у 1934 році церква Олександра Невського була розібрана.
У 1944 році на тому місці поховали генерала Ватутіна. Його могила з пам’ятником стоїть там і досі.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

 

Next Post

Рух по Північному мосту обмежать на тиждень

Чт Чер 6 , 2019
Це пов’язано з ремонтними роботами З сьогоднішнього дня і до 12 червня по Північному мосту через р. Дніпро буде частково обмежено рух транспорту. Про це повідомляють «Коментарі. Київ »з посиланням на прес-службу КМДА. «З 14:00 6 червня до 6:00 12 червня в зв’язку з ремонтом плити проїжджої частини на мосту […]

Можливо ви пропустили?