Станції-привиди київського метро

Київське метро особливе. Саме там знаходиться найглибша станція у світі – Арсенальна. А станція «Золоті ворота» входить до 20 найкрасивіших. А ще, у павутинні станцій є три закинутих, майже готових, та все ж законсервованих. Поговоримо про них детальніше.

«Львівська брама»

Це найвідоміша серед непрацюючих станцій. Вона знаходиться на Сирецько-Печерській лінії, між «Лук`янівською» та «Золотими воротами».

Це повинна була бути важлива, ключова станція. Саме там планували організувати пересадковий вузол.

Будівельні роботи почались на початку 90-х рокі та просувались швидко. І вже у 1996 році станція була майже готова. Навіть почалися роботи по благоустрою, стіни частково облицювали мармуром.

Проте пізніше почались суперечки щодо того, де потрібно розмістити вихід зі станції. Річ у тому, що Львівську площу планували реконструювати. Проте, доки не був розроблений кінцевий план її відновлення, важко було визначити, де саме розташувати вихід із «Львівської брами».

Кошти були перенаправлені на облашування «Лук`янівської» станції. Але ні Львівська площа, ні станція метро під нею, так і не дочекались урочистого відкриття.

Проект станції

«Львівська брама» стала станцією-привидом.

«Теличка»

Це технічна станція, що розташована між «Видубичами» та «Славутичем». Будівництво почалось на початку 1990 років. Проте роботи так і не були завершені. Причиною стало місце розташування станції. Вона розміщена в промисловій зоні, тож не було б потрібного пасажиропотоку.

Автор Олег Тоцький

Наразі станція законсервована. Там готові платформи, прокладені рейки. На кожній з платформ залишені заділи під можливі виходи.

Проте зараз перспективи «Телички» не визначені. Якщо в цьому районі побудують житловий або офісний комплекс, можливо її добудують.

Автор Олег Тоцький
Тут знаходиться станція

«Герцена»

На перспективній схемі розвитку метрополітену Києва, що датована 1971 роком, можна побачити станцію під назвою «Інститут Автоматики». Вона повинна була бути між станціями «Лук`янівська» та «Дорогожичі». У проектах 1980-х років станція все ще є, щоправда вона змінила назву на «Герцена» та повинна була запрацювати на повну потужність у 1997 році.

Роботи почалися у 1990-х роках. Встигли побудувати дві платформи. І на цьому все. Ті дві платформи і досі знаходяться на перегоні між «Лук`янівською» на «Дорогожичами». А ще на території Інституту міжнародних відносин лишився старий вентиляційний кіоск В/К №220.

Фото Олег Тоцький

Наразі жодну з цих станцій не планують відкривати.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Фото з відкритих джерел

Next Post

Маршрутне групове таксі Uber Shuttle запустили у Києві

Ср Тра 15 , 2019
Shuttle від Uber – це комфортабельне маршрутне групове таксі, зручний спосіб уникнути тісняви громадського транспорту, але при цьому не платити за тарифом звичайного таксі. З 14 травня сервіс запустили в Києві, для Європи це – пілотний проект, – перадає 24 канал. У додатку на смартфоні будь-хто охочий зможе забронювати місце […]

Можливо ви пропустили?