Символ площі Льва Толстого, побудований для цегляних магнатів

На площі Льва Толстого, прямо біля виходу з метро, знаходиться вельми вишуканий будинок. Він навіть увійшов в серію листівок «Гарні будівлі Києва», що була випущена фотографом Дмитром Марковим на початку XX сторіччя. Це прибутковий будинок Снєжко та Хлєбнікової, що більше схожий на палац.

Хто такі Снєжко?

У 1862 році київський підприємець Адам Снєжко відкрив цегляний завод. Справи йшли добре, він заробив непогані статки. Настільки непогані, що його спадкоємці змогли відкрити ще декілька заводів. Адам Андрійович помер у 1874 році, залишивши всі свої надбання дружині та 4 дітям. На початку XX сторіччя родина володіла двома заводами на Корчуватому і одним в Нових Петрівцях. На підприємствах працювало більш ніж 250 робітників. Свою продукцію вони маркували клеймом «Н. Снєжко» (наслідники Снєжко). До речі, деякі цеглини можна знайти у двориках на вулиці Шота Руставелі.

Згодом дочка Олена одружилась з управляючим заводів паном Хлєбніковим.

Наприкінці XIX сторіччя діти Адама Сергій та Олена замовили архітектору Михайлу Артинову побудувати будинок для їх родин.

Палац на Караваєвській площі

В 1901 році будинок був готовий. На своє родинне гніздо власники цегляних заводів не шкодували ні грошей, ні матеріалів. Будівля мала велику мансарду, мінарет з екзотичним флюгером, напівказкові пишні форми фасаду. Самі стіни були рясно прикрашені ліпним декором. На фасаді зображено рік закінчення будівництва «1901» та ініціали володарів «СХ».

На першому поверсі розмістились магазини та перукарні. Причому, розраховані вони були не на середній клас. Вище – квартири.

Під час війни будівля була напівзруйнована. У 1950 році її відновили. Однак була змінена форма даху та дещо скромнішим став декор.

Нарешті, у 2000 році, будинок було повністю реконструйовано.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Next Post

Франц де Мезер: найпопулярніший фотограф у дореволюційному Києві

Ср Бер 27 , 2019
Франц де Мезер – один із найбільш відомих київських фотографів кінця XIX сторіччя. Якщо в Google подати запит «старі фото Києва», то більше половини дореволюційних фотографій будуть авторства Мезера. Яким же був цей талановитий фотограф? Францішек Казимірович де Мезер народився у 1830 році. Його родина мешкала на Волині. Батько продовжував […]
Сад Меринга

Можливо ви пропустили?