Миколаївський костел – готичний храм в середмісті столиці

На Великій Васильківській вулиці поміж типової радянської забудови та сучасних будинків зі скла та бетону сховалась справжня перлина. Ви не зможете пройти повз і не помилуватись видовищною архітектурою цієї будівлі. Мова йде про Миколаївський костел.

На початку XX століття в Києві мешкало понад 40 тисяч католиків. На той час в місті був лише один великий Олександрівський собор, де віряни проводили богослужіння. Тому в 1898 році католицька громада звернулась з проханням до місцевої влади виділити кошти для будівництва ще одного костелу. Вірян почули.
В 1899 році відбулось урочисте закладення фундаменту під новий храм. Будівництво було освячене. На конкурсі проектів перемогу отримав студент Петербурзького Інституту цивільних інженерів Станіслав Воловський. Проте Владиславу Городецькому доручили дещо вдосконалити проект.

Владислав Городецький
Владислав Городецький

Завдяки йому башти стали більш витонченими, з’явилась готична троянда, і третя невеличка башта з тильної сторони. Городецький також безпосередньо керував процесом будівництва. А воно, до речі, тривало 10 років.
Такий довгий строк був зумовлений двома причинами. По-перше, будівництво фінансувалось коштом пожертв католицької громади. Була зібрана вельми значна на ті часи сума в 500 тис. рублів. А по-друге, близькість річки Либідь потребувала новаторських рішень.
Інженер А.Є Страус запропонував закласти фундамент будівлі на бетонних паях. Це був перший будинок в Києві де проблему стану ґрунтів вирішили таким способом. Інтер’єри й фасади костелу дуже контрастні. Всередині він виконаний в стилі стриманої готики, стіни прикрашали фрески та близько 40 вітражів. Вони, на жаль, не збереглись. А фасад щедро прикрашений. Декоративну ліпку з залізобетону виконав скульптор Е. Саля.

Миколаївський костел
Миколаївський костел

Під час будівництва стався інцидент, що ледь не зруйнував кар’єру та репутацію Городецького. На будівельному майданчику загинув один із робітників. Архітектора чекав суд. Друга врятував архітектор Олександр Кобелєв. Провівши разом з колегами детальну інспекцію, вони виявили, що загиблий не дотримувався правил безпеки. Таким чином, добре ім’я Владислава Владиславовича було врятовано.
Костел було освячено за рік до закінчення робіт в 1909 році.

Миколаївський костел
Миколаївський костел

В 1917 році почались важкі часи для храму. Більшовики пограбували та закрили костел святого Миколая. Католицька спільнота піддалась гонінням та репресіям. Вона була майже повністю знищена. А видовищний католицький храм використовувався як склад.
В роки другої світової війни будівля потрапила під артилерійський обстріл та була дуже пошкоджена. В післявоєнні роки храм костел частково реставрували, там розмістився Київський державний обласний архів.

Миколаївський костел, 1942
Миколаївський костел, 1942

В 1970-х роках будівля привернула увагу засновника Української органної школи Арсенія Котляревського. Його вразила неймовірна акустика всередині. Завдяки музиканту у 1978 році в костелі був створений Республіканський будинок органної та камерної музики.

Реставрація Миколаївського костелу
Реставрація Миколаївського костелу

В стінах будівлі знаходиться найбільший орган в Києві, виготовлений на замовлення чехословацькою фірмою Rieger-Kloss. Він спроектований з урахуванням особливостей приміщення костелу. Перед початком виробництва співробітники компанії зробили заміри акустичних та геометричних параметрів храму. Загальна кількість труб в музичному інструменті – 3846. Вони мають діаметр від 13 мм до 6 м, виконані із цінних червоних та чорних порід дерева і металу. В органі 55 регістрів, що розподілені по трьох мануальних клавіатурах та педалях. Інструмент знаходиться не традиційно на хорах, а в вівтарний частині собору.

Всередині костелу

З 1992 року в Миколаївському костелі відновились богослужіння римо-католицької громади. Вони чергуються з проведенням концертів. Літом 2001 року в рамках візиту в Україну костел відвідав Папа Римський Іоанн Павло II.
Щоб самотужки оцінити неймовірну красу та акустику цього місця, завітайте в Національний дім органної та камерної музики за адресою вул. Велика Васильківська, 77.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

Інші статті автора

Next Post

ГПУ пытается закрыть уголовное дело против столичных рейдеров

Пт Вер 14 , 2018
Сегодня, 14 сентября, в 11.00 под зданием Генеральной прокуратуры Украины по адресу ул. Ризницкая 13\15 прошла акция протеста. На акции присутвует около 35-40 человек, это представители сквот-галереи «Речовый доказ», художники, активисты и неравнодушные граждане. Они растянули баннер и зажгли дымовые шашки, — передаёт корреспондент с места событий. Протестующие собрались чтобы […]

Можливо ви пропустили?