Київська дитяча залізниця – 66 років радості для дітей та дорослих

Коли хочеться відчути дух мандрів, не обов’язково міняти всі свої плани заради пригоди. Можна просто піти до Сирецького парку і здійснити подорож на Київській дитячій залізниці. Тим більше, що в 2018 році вона святкувала свій 66 день народження.

Ще в середині 30-х років в Києві народилась ідея створення дитячої залізниці. Проте час був буремний, далі ідеї справа не пішла. Після другої світової війни у 1950-му році нарешті було прийнято рішення про її будівництво. Протягом двох років не могли обрати місце, і нарешті в 1952 році 2 серпня на день залізничників відбулось урочисте відкриття.

1952 рік, потяг на станції
1952 рік, потяг на станції

Перший рейс здійснив очільник великої Південно-Західної залізниці Петро Федорович Кривонос. У 1954 році відкрили другу чергу, і довжина дороги склала 3,5 км. Спеціально для неї був побудований міст через овраг – віадук довжиною 100 метрів та висотою 20 метрів. В той час на дитячій залізниці функціонувало 4 станції: Піонерська, Яблунька, Технічна та Комсомольська.

1958 рік
1958 рік

Головною станцією була Піонерська. Саме там знаходився очільник дитячої залізниці, головна рубка. Звідти потяг їхав до станції Яблунька, заїзджав на Технічну, потім – на міст та на Комсомольську. Потім потяг повертався на Технічну та закінчував свій маршрут на Піонерський.

Працівниця дитячої залізниця перевіряє квитки
Працівниця дитячої залізниця перевіряє квитки

Пізніше на території парку побудували лікарню і довжина залізниці зменшилась до 2,8 км. Також одну зі станцій скоротили. Пізніше на станції Піонерський сталась пожежа і вона була знищена. Зараз потяг курсує між двома станціями Яблунька та Вишенька (колишня Технічна).

Станція Піонерська, що згоріла в 90-х роках
Станція Піонерська, що згоріла в 90-х роках

Що стосується рухомого складу, то в 50-х роках по залізниці їздили шість дерев’яних вагонів і німецький паротяг Гр-336. Згодом вагони змінили на металеві, а замість паротяга почали їздити тепловози.

Віадук на дитячій залізниці
Віадук на дитячій залізниці

Після того, як Україна стала незалежною, настали важкі часи для дитячої залізниці. Тепловоз викупили і вивезли, а тепловоз ТУ 1- 001 здали на металолом. Після пожежі на Піонерській станції, вести заняття в дитячому гуртку було неможливо. Просто не було для цього умов. Дорогу та гурток врятував директор Анатолій Міщенко. З 2001 року були відремонтовані станції, приведені до ладу потяги і дорога знов запрацювала. Зараз вона обладнана напівавтоматичним блокуванням, є радіозв’язок, на дорозі стоїть 13 світлофорів. Сьогодні гурток юних залізничників нараховує декілька сот дітей від 10 років. З жовтня до травня вони отримують теоретичні знання, а починаючи з травня до кінця серпня – період практики, відкривається сезон дитячої залізниці.

На сьогодні готується до реконструкції станція Яблунька, в планах створення малої копії вокзалу Київ Пасажирський.

Дитяча залізниця працює по вихідним та святковим дням з 10:30 до 17:00 кожні півгодини. Вартість квитка для дорослого складає 24 грн., для дітей від 6 років – 18 грн., а дітки до 6 років їздять безкоштовно.

 

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Next Post

В Азербайджане состоялась церемония официального открытия I Летнего лагеря диаспорской молодежи с участием юношей и девушек из Украины

Нд Сер 26 , 2018
24 августа в городе Шеки состоялась церемония официального открытия I Летнего лагеря диаспорской молодежи «100-летие АДР», посвященного 100-летию Азербайджанской Демократической Республики. Отметим, что среди участников лагеря было много представителей азербайджанской диаспоры Украины из Киева, Днепра, Львова и других городов. В мероприятии, проведенном в Летнем театре лечебно-оздоровительного комплекса «Maрхал», приняли участие […]
Азербайджан-Украина

Можливо ви пропустили?