Історія про те, як з`явились фонтани-близнюки у середмісті столиці

Прогулянка Києвом часто нагадує квест. Старовинні будинки містять таємні символи, там сховані закономірності, загадки, захопливі історії. Наприклад, у різних частинах міста можна побачити фонтани-близнюки. Це не випадковість, а успішно реалізований проект Олексія Термена.

Олексій Термен
Олексій Термен

Олексій Термен – нащадок давнього дворянського французького роду. Його предки були серед тих, хто вижив під час страшної Варфоломіївської ночі. Після погрому вони покинули батьківщину, осіли в Російській імперії. Олексій в 1855 році успішно закінчив Технологічний інститут в Санкт-Петербурзі. Молодого спеціаліста запросили до Києва працювати на пивзаводі. Термен отримав посаду проектувальника-технолога і підрядника та увійшов в склад правління товариства.Чоловік успішно виконав поставлене завдання. Пивзавод запрацював, причому його продукція славилась на всю країну. До речі, це підприємство пережило дві війни, багаторазову зміну влади й працювало до 2014 року, коли було зачинене через фінансові труднощі.

В той самий час Олексій заснував власний бізнес – невелику майстерню з ремонту обладнання цукрових заводів. Це було в 1873 році. Проте інженеру стало тісно в рамках невеличкого, вузькоспеціалізованого підприємства. Через три роки він перейменував свою компанію і значно розширив масштаби діяльності. Вже в 1887 році “Машинобудівний завод Термена” виробляв все, на що був попит: котли, фільтри, насоси, центрифуги, підіймачі. Підприємство було оснащене 2 паровими машинами, паровими котлами та піччю для лиття чавуна.
В 1870-х роках почались роботи по прокладенню міської водопровідної системи. Зразковий завод Олексія Термена став одним із постачальників обладнання. Одним із завдань було виготовлення та встановлення в центрі міста декількох фонтанів у вигляді чавунних чаш. Причому, вони відігравали не лише естетичну, але й практичну роль. З них можна було безкоштовно пити воду, щоб дати попити коням, потрібно було заплатити копійку за одну тварину. Стільки ж вартували шість відер набраної води.
Всього було виготовлено сім фонтанів, більшість з них збереглись і донині. В 1870 році на Царській (тепер Європейській) площі з’явився перший фонтан.

Європейська площа
Фонтан Термена на Європейській площі

Пізніше його близнюки були встановлені фонтани в Золотоворітському сквері, у Міському парку (Маріїнському), в парку ім. Івана Франко, на площі Льва Толстого та на Софійській площі в Поліцейському саду на вулиці Горького.

Фонтан Термена  в Золотоворітському сквері
Фонтан Термена в Золотоворітському сквері

Проект чаші створив київський архітектор Олександр Шиле. Існує думка, що він працював над проектом, надихаючись знаменитим паризьким фонтаном на площі Вогез. Вони дійсно схожі. В цілому, чаші нагадують квітковий бутон, по контору якого знаходяться литі маски левів, я яких тече вода. На ніжках чавунних чаш є напис, що розбитий на чотири фрагменти: Завод-Термена-в Києві-дата встановлення.

Фонтан Термена на площі ім. Івана Франка
Фонтан Термена на площі ім. Івана Франка

Цікаво, що маска лева на одному з фонтанів підозріло нагадує людське обличчя. Згідно з міською легендою, на заводі Термена працював дуже неприємний головний майстер. Він постійно робив зауваження майстрам, причому в грубій формі. Одного разу він поїхав у відрядження, майстри внесли коригування у відливні форми для фонтанів. Коли майстер повернувся до Києва, фонтан з його злим обличчям вже працював в Маріїнському парку.

Обличчя Фараона
Обличчя Фараона на фонтані
Фонтан Термена в Маріїнському парку
Фонтан Термена в Маріїнському парку

Перший фонтан в 1910 році був демонтований з Європейської площі. Причиною став все більш інтенсивний автомобільний рух. З площі Льва Толстого фонтан прибрали на початку XX століття. На фото, починаючи з 1920 року його вже немає.

Фонтан Термена на площі Льва Толстого
Фонтан Термена на площі Льва Толстого

А фонтан з Софійської площі у кінці 1920-х років перенесли в сквер на вулиці Олеся Гончара. Він там стоїть і по сьогоднішній день в сквері Чкалова

Фонтан Термена на Софійській площі
Фонтан Термена на Софійській площі
Фонтан Термена з Софійської площі у сквері імені Чкалова
Фонтан Термена з Софійської площі у сквері імені Чкалова

В радянські часи фонтани були модернізовані. Не було більше потреби економити воду, і вони стали виконувати лише декоративну функцію.

Фонтан Термена в Поліцейському садку
Фонтан Термена в Поліцейському садку

А сам Олексій Термен пізніше зайнявся облаштуванням в будинках опалення. Він неодноразово обирався депутатом київської ради. Практично ні одне важливе технічне питання міста не вирішувалось без нього. В 1905 році в Києві святкували 50-річчя інженерної діяльності Термена. В 5 квітня 1909 року талановитий інженер помер від серцевої хвороби. Йому було 74 роки.

Автор: Марина Пєтушкова 

для ІНФОЛАЙФ

інші статті автора

Next Post

Історія про поляка, який облаштовував кращі будинки Києва

Вт Сер 21 , 2018
Що об’єднує будинок з химерами, дім Підгорського та маєток Сімхи Лібермана? У них були різні володарі, будували різні архітектори. Але дещо спільне все ж є. Це кахельні печі фірми Йосафата Анджейовського, що були у кожному з цих чудових будинків. Йосафат Анджейовський – нащадок старовинного шляхетського польського роду. Його батько був учасником польського повстання 1830-1831 років. Тож він виховував сина у […]
Залишки заводу Анджейовського

Можливо ви пропустили?