Останній притулок Петра Столипіна

Гуляючи вулицею Олеся Гончара, зверніть увагу на будинок під номером 33б. Він не лише напрочуд видовищний, але й має вельми цікаву історію.

Цей будинок на початку ХХ століття побудував Ледоховський Ігнатій Казимирович для приват доцента університету св. Володимира, доктора медичних наук Петра Качковського. Він відкрив у будинку приватну хірургічну клініку. Але самому володарю медичного закладу не пощастило. У віці 45 років він помер від ускладнень після невдалої операції. Клініка перейшла до Ігнатія Маковського.

Клініка в 1900 році
Клініка в 1900 році

І до тепер на фронтоні фасаду можна прочитати “Хирургическая Больница доктора медицины И.С. Маковского”. Це був заклад для багатих клиентів. Клініка була оснащена по останньому слову техніки на той час.

Реклама клініки
Реклама клініки

В серпні 1911 року у Київ приїхав прем`єр-міністр Росії Петро Столипін. Привід був урочистий: відкриття пам`ятника імператору Олександру ІІ. А першого вересня чиновник відвідав виставу в Київській опері. “Казка про царя Салтана” стала останньою для Столипіна. Під час другого антракту в нього вистрелив анархіст Дмитро Богров. І саме в клініку Маковського привезли потерпілого. Його рани були несумісні з життям. У стінах лікарні він помер через кілька днів.

Виніс тіла Столипіна з лікарні
Виніс тіла Столипіна з лікарні

Під час першої світової війни в будівлі розмістився військовий госпіталь для офіцерського складу. Під час другої світової війни будинок постраждав від пожеж, проте в 1948 році був реставрований. В радянські часи там знаходились різноманітні медичні заклади. З 1998 року будівлю зайняв штаб “Народного руху України”.

Зараз в колишній операційній знаходиться музей Чорновола, поряд – музей шістдесятництва.

Музей шістдесятництва
Музей шістдесятництва

Будівля виконана в стилі модерн. Про це свідчить асиметричність будинку, різноманітність будівельних матеріалів. Він рясно прикрашений елементами флори та фауни. На фронтоні фасаду встановлені скульптури напівжінок-напівпташок Сирен. Згідно з міфологією, ці істоти відводять біду.

Елементи фасаду
Елементи фасаду

Домінуючою прикрасою фасаду є змії. Це загальноприйнятий символ медицини. На розі тераси встановлена скульптура лева, який загрозливо гарчить. На нижній частині лева залишив свій підпис автор “Федір Соколов, 1907 рік”.

Елемент фасаду
Елемент фасаду

По сторонам від головного входу встановлені маскарони – з лівої сторони чоловіча голова, з правої жіноча. Цікаво, що будинок прикрашений лише з зовнішньої частини, тильна та бокові частини практично позбавлені оздоблення.

Елементи фасаду
Елементи фасаду

Відвідати музей Чорновола можна з понеділка до п`ятниці з 14:00 до 18:00.
Музей шістдесятництва працює з вівторка до неділі. Час роботи 10:00 – 18:00 (касса відчинена до 17:30)

Автор: Марина Пєтушкова 

для Київ Інформ

Next Post

Родина, що створила музей

Вт Лип 17 , 2018
У Києві багато музеїв. Проте особливої уваги заслуговує Національний музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенко. У ньому зібрана унікальна коллекція, в якій більш ніж 25 000 експонатів. Там є полотна Рубенса, Веласкеса, Белліні, Йорданса, Строцці. Його особливість в тому, що створений був однією родиною. Богдан Ханенко походить з давнього […]
Богдан та Варвара Ханенко

Можливо ви пропустили?