Мала Київська Опера – культурний осередок Лук`янівки

За адресою вул. Дегтярівська, 5 знаходиться рожева 2-х поверхова будівля. Серед трамвайних рельсів, старого депо, ТЦ Квадрат та Лук`янівського ринку вона виглядає як вишукана пані, що випадково загубилась у переплетінні міських вулиць. Це “Київська мала опера”, і вона дійсно варта уваги.
Будинок був побудований у 1902 році в стилі псевдоросійської архітектури М.Г. Артиновим. Він зведений над струмком “Скоморох”, течія води укладена в труби. Будівля має 4 поверхи: 2 над землею, і два підвальних. На другому поверсі є глядацька зала на 700 місць.
Лук`янівський народний дім
На початку ХХ століття там розмістився Лук`янівський народний дім піклування про народну тверезість. Для містян проходили вистави, концерти. Була безкоштовна бібліотека, їдальня, книжковий склад, вечірня школа для дорослих, агенство для надання юридичної допомоги, своєрідний хостел.
Мала Київська Опера
В 1910 році саме в цьому будинку розмістився перший в Києві Кінематограф. На сцені народного дому виступали Саксаганський, Садовський, Вертинський та багато інших визначних діячів культури.
У радянські часи народний дім припинив своє існування. Там розмістили клуб, де проходили мітінги та збори пролетаріату. А пізніше – будинок культури Лук`янівського трамвайного депо. Знову запрацювали драматичний театр, ансамбль пісні і танцю, клуб по інтересам, велика бібліотека.
Виступ учасників вокального гуртка Київського клубу трамвайників 1958 рік
Мала Київська Опера
В часи незалежності в будинку були офіси, секонд-хенд, кав`ярні.
Але з 2006 року по ініціативі українскької оперної співачки Євгенії Мірошниченко, була заснована Київська мала опера.
Мала Київська Опера
Мала Київська Опера
А з 2012 року це місце стало культовим арт-майданчиком. Там виступали  Dakh Daughters, Jay-Jay Johanson, Motorama, Mujuice, Trust, Tesla Boy, “ДахаБраха”, The Retuses, SunSay, “Серебрянная свадьба”, Telepopmusik.
Зараз там відремонтовані хол і фойє, гардероб, у всіх залах є опалення. Київська мала опера має великий потенціал, і може знов стати культурним центром не лише Лук`янівського району, але й всього міста.
Київська мала опера, глядацька зала

Автор: Марина Пєтушкова

для Київ Інформ

Next Post

Киев – охота за едой

Пт Чер 29 , 2018
Товарный дефицит времен позднего СССР давно стал притчей во языцех – в обычных гастрономах и продмагах без очередей можно было купить только самые простые вещи: крупы, макароны, молоко в треугольниках, хлеб и знаменитые булки по «три копейки», кефир в стеклянной бутылке с полосатой крышкой по 28 копеек, плавленые сырки. Главный […]
Очередь-СССР

Можливо ви пропустили?