Маєток Грабаря – еталон стилю модерн

На вулиці Мельникова,8 знаходиться зелений старовинний маєток – дім Грабаря, або Будинок з ірисами. Так ось, цю будівлю можно сміливо використовувати як практичний посібник зі стилю модерн.

Будинок побудований в 1911 році на замовлення голови Київського окружного суду Миколи Грабаря (звідси і перша назва). Проект виконав архітектор Володимир Бессмертний. За його проектом був створений відомий будинок з котами. Будівля побудована у вигляді традиційного міського маєтку: невеличкий газон, паркан, окремий парадний вхід та ворота, з господарським двором та садком. На місці саду зараз знаходяться гаражі.

https://pastvu.com/p/709444
Маєток Грабаря, 1910-1916

А свою другу, більш романтичну назву, дім отримав за іриси, якими щедро прикрашений фасад. Над парадним входом переплились листям 5 ірисів, вище розміщений фриз з квітами, цілий букет прикрашає конусну консоль напівкруглого балкону 2 поверху. А саме іриси – класичні, улюблені квіти стилю модерн.

 

Дім з ірисами
Іриси

Над великим вікном парадної драбини ласкавою посмішкою зустрічає відвідувачів будинку милий маскарон.
Мальовничість форм підреслюють різноманітні вікна, вишуканий малюнок балконних грат, парапету, огорожі, що не повторюється. І варіації рослинного орнаменту, всюди різного, що з`являється в найнеочікуваніших місцях.

Фото з відкритих джерел
Маскарон над входом

Володар маєтку, Микола Грабарь крім судійства, займався благочинністю, був головою комітету Рубежівської колонії для малолітніх злочинців. Літом 1913 року була створена стипендія імені Грабаря при університеті святого Володимира.

Весною 1918 року Грабарі вже не мешкали в цьому будинку. Хоча, за документами він належав дружині судьї Єлизаветі Іванівні. З настанням радянського режиму, дім з ірисами був націоналізований. Там розмістився дитячий будинок №22. В 1922-1925 роках в маєтку функціонувала трудова школа №61 ім. Франко. В 1934 році будинок зайняло Українське відділення всесоюзного товариства культурних зв`язків з закордоном. А з середини 40-х років там були різноманітні установи. Інформації, що знаходиться в старовинному маєтку Грабаря зараз, немає. Але він, без сумніву, потребує реконструкції.

Автор: Марина Пєтушкова

для Київ Інформ

Next Post

Олександра Екстер - амазонка українського авангарду

Сб Чер 23 , 2018
Саме так називав художницю київський поет Бенедикт Лішвіць. Витончена інтелектуалка, що володіла кількома мовами, подорожувала всім світом та спілкувалась у колі найвизначніших митців свого часу: Пікассо, Браком, Леже, Аполлінером, Соффічі, Марінетті. Вона була мостом між світом українського й російського авангарду та новітнім мистецтвом Західної Європи. Привезла кубофутуризм до України, навчила […]

Можливо ви пропустили?