Маєток Ковалевського – палац в центрі столиці

Ви можете не знати, хто такий Микола Ковалевський, проте його будинок ви точно бачили. На розі вулиць Пилипа Орлика і Шовковичної стоїть видовищний палац.
Його на замовлення надворного радника при київському генерал-губернаторі Миколи Ковалевського побудував відомий архітектор П. Альошин. Будівництво завершилось в 1914 році, і це дійсно унікальна споруда.

фото з відкритих джерел
Маєток Ковалевського

Перед архітектором стояло важке завдання. На ділянці, розміром 46х35 метрів потрібно було розмістити маєток з усіма підсобними приміщеннями.
В результаті з`явився будинок, а на додачу ще й 2-поверховий господарський корпус (там були стайні, хлів, каретна, гараж), садок з фонтаном та декоративною вежою. А під внутрішнім двором знаходився вбудований льох з лідником та сарай для дрів та вугілля.

фото з відкритих джерел
Маєток Ковалевського

Цікавим є планування та оздоблення самої будівлі. На першому поверсі заходиться хол, будуар, бібліотека, більярдна, а також кімната-купе. Цю кімнату Ковалевський замовив особисто. Річ у тім, що зі своєю дружиною він познайомився саме в потязі і таким чином щодень зізнавався їй в коханні.

фото з відкритих джерел
Кімната-купе

Центральне місце на першому поверсі займав велика дзеркальна зала з інкрустованною підлогою.

На другому поверсі знаходились спальні господарів будинку, дитячі кімнати, учбовий клас, мала столова з балконом.

фото з відкритих джерел
Тераса будинку

На цокольному поверсі були приміщення обслуговуючого персоналу та деякі технічні служби.
А під куполом розмістилась репетиційна зала оркестру.
Цікаво, що на фасаді є зображення кота з вусами, як у самого архітектора.

 

фото з відкритих джерел
Кіт з вусами архітектора
фото з відкритих джерел
Архітектор Альошин

Ковалевський з родиною прожив у будинку до 1918 року, після чого емігрував. Розкішний маєток віддали для потреб різноманітних державних установ. А в 1944 – 1992 роках там знаходилось Міністерство іноземних справ УССР.

Зараз маєток Ковалевського знаходиться на балансі Адміністрації Президента, відвідати його неможливо.

Next Post

Михайло Врубель - митець, життя якого нерозривно пов`язане з Києвом

Вт Чер 19 , 2018
Михайло Врубель – всесвітньо відомий художник. Його картини займають почесне місце в музеях всього світу. Саме в Києві він почав свій творчий шлях, пізнав кохання, відчай, успіх та бідність.  Михайло Врубель був учнем академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. І саме його порекомендував київському мистецтвознавцю Адріану Прахову один із професорів академії. Завдання […]
Фото з відкритих джерел

Можливо ви пропустили?