Обіцянки від столичного метрополітену на 2017 рік

Цей рік обіцяє стати особливим для Київського метрополітену. До кінця року жетони, які 25 років були основним видом оплати у підземці, зникнуть з обігу.

Роблять це не для того, щоб заплутати пасажирів, а виключно для комфорту і зменшення часу перебування у дорозі — адже тепер не доведеться стояти у черзі до каси. Окрім того, стартував процес очищення підземки від реклами, а до кінця року планують розпочати будівництво нової гілки метро. Як розраховуватися за проїзд після зникнення жетонів, де буде розташована реклама, а також все про нову гілку метро дізнавалася “Українська правда. Київ”.

Метро без жетонів

З кінця травня на станціях “Хрещатик”, “Майдан Незалежності”, “Дорогожичі”, “Оболонь” 11 турнікетів почали працювати в режимі “без жетонів”. Найближчим часом такі турнікети з’являться ще на 10 станціях столичної підземки.

“Автоматизація та безготівкові розрахунки — наші пріоритети. Ми активно виводимо з обігу жетон і пасажири вже оцінили перевагу безконтактних карток. Також працюємо над можливістю поповнення карток у терміналах, яких по місту близько 6500 та онлайн”, — поділився начальник столичного метрополітену Віктор Брагінський.

Окрім безконтактного проїзного метро та “Картки киянина”, з 2015 року пасажири Київського метрополітену можуть використовувати свої безконтактні картки Mastercard для оплати проїзду прямо на турнікеті — без необхідності шукати дрібну готівку та стояти в черзі по жетони.

Як розповів директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії Сергій Францішко, у березні 2016-го, кількість безконтактних розрахунків з Mastercard у столичній підземці становила 1 мільйон, а за рік — зросла у 10 разів. Станом на червень 2017-го 10 млн поїздок було оплачено безконтактно.

Сергій відзначив, що щодня пасажири Київського метрополітену оплачують безконтактною банківською карткою Mastercard понад 37 тисяч поїздок. За час роботи технології вони зекономили понад 220 тисяч годин без необхідності стояти в чергах.

Жовті турнікети з терміналами Ощадбанку, що приймають такий вид оплат, працюють на всіх 52 станціях столичної підземки. Також сьогодні завдяки програмному забезпеченню, розробленому компанією Mastercard, на цих турнікетах можна безконтактно розраховуватися за проїзд банківськими картками інших платіжних систем.

Генеральний директор Mastercard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії Віра Платонова розповіла, що за два роки трансформації розрахунків у столичному метрополітені компанія ще більше переконалася у тому, наскільки важливою для всіх пасажирів є можливість швидко й зручно сплачувати за проїзд в метро.

“Тому ми постійно розширюємо можливості прийому безготівкових розрахунків, адже наша місія — світ без готівки. Зокрема, Mastercard розробила рішення, яке відкрило доступ до розрахунків на турнікеті метрополітену для держателів карток інших платіжних систем — спочатку ПРОСТІР, а з цього року й Visa”, — зазначила Віра.

Також у квітні цього року у підземці було впроваджено рішення MetroPass, яке дає змогу зараховувати оплачені наперед зі знижкою поїздки на банківську картку Mastercard  чи використовувати її як проїзний. Україна стала першою в світі країною, де почала працювати така технологія. Це значно економить не лише час у підземці, а й гроші.

Купити поїздки наперед чи підключити безлімітний проїзний до картки можна самостійно у спеціальних платіжних терміналах на касах станцій столичної підземки

Метро без реклами і з новими станціями

Зі зникненням жетонів каси станцій планують перетворити на пункти обслуговування користувачів електронних засобів оплати. Там можна буде поповнити картку та отримати відповіді на запитання щодо використання безконтактних карток Київського метрополітену чи банківських. Уже зараз такий пункт працює на станції метро “Політехнічний інститут”.

Окрім цього, нещодавно “Кловська” стала першою автоматизованою станцією Київського метрополітену. Тут без кас та жетонів можна розрахуватися за проїзд безконтактною банківською карткою чи смартфоном, придбати квиток з QR-кодом та поповнити проїзний чи оплатити поїздку готівкою (автомат приймає банкноти номіналом 1, 2 та 5 грн).

На пасажирів метро чекає ще кілька новин. Цієї весни розпочалося розроблення проекту, який регулює розміщення реклами. За словами заступника голови КМДА Олексія Резнікова, це буде другий етап реформи реклами у столиці, і стосуватиметься він реклами на транспорті, зокрема, метрополітену.

“Напрацювання у нас є. Реформа реклами у метро базуватиметься на трьох принципах. Перше — це безпека (реклама не повинна перекривати дороговкази і закривати вікна), друге — комфорт (у метро, де люди їдуть у закритому приміщенні, через тунелі, реклама має нести соціальну місію антидепресанту), третє — естетика (розумний і якісний продукт)”, — сказав заступник мера.

Нині міська влада не ставить завдання вирахувати, на скільки зменшиться кількість реклами після реформи.

“Якщо треба буде забрати з десяти конструкцій п’ять або десять у якомусь місці, то ми це зробимо. Світ так стрімко розвивається, що, думаю, ми скоро перейдемо до реклами на екранах, або якоїсь 3D-реклами, тому конкуренція забере з цього ринку звичайне орендування”, — додав Резніков.

Також цього року міська влада заявила про намір розпочати будівництво нової гілки метро. І навіть здати в експлуатацію перші дві станції за три роки. Востаннє станції метро відкривали понад три роки тому.

Як розповів заступник голови КМДА Ілля Сагайдак, уже розроблено техніко-економічне обґрунтування з трьома варіантами просування.

“Попередньо обраний третій варіант просування, де загальна довжина маршруту склала 15,5 км. Перший етап — довести метро до Виноградаря, збудувати дві станції. Ми плануємо їх здати до кінця 2019 року”, — сказав він.


Укрправда. Київ

Next Post

До 2022 года в аэропорту "Борисполь" планируется осуществить семь крупных инфраструктурных проектов

Чт Сер 31 , 2017
Так, до 2022 года в аэропорту планируется расширение зоны получения багажа, процессора, трансферной зоны, а также галереи и перрона. Также будут построены три бас-гейта, парковка и проведена реконструкция второй летной зоны. По итогам 2016 года Международный аэропорт “Борисполь” занял третье место по темпам роста привлеченных пассажиров в рейтинге европейских аэропортов. За год […]
Борисполь

Можливо ви пропустили?