Суд дозволив відновити будівництво скандального готелю на Андріївському узвозі

Суд визнав протиправним і скасував наказ Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Києва від 12 червня 2018 року, яким було анульовано дозвіл на будівництво готельного комплексу з закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту по вул. Андріївський узвіз, 14-16 у Подільському районі.

Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 20 жовтня, пишуть Наші гроші.

Суд встановив, що 14 жовтня 2010 року Інспекція ДАБК в м.Києві видала ТОВ “Маркон” дозвіл на будівництво готельного комплексу на Андріївському узвозі, 14-16.

У січні 2018 року Департамент з питань ДАБК міста Києва провів позапланову перевірку об’єкта, за результатами якої виявив порушення містобудівного законодавства. Зокрема, встановлено, що проект робіт розроблений з відхиленням від проекту організації будівництва (використовується інший баштовий кран). Крім того, в матеріалах науково-технічного супроводу була відсутня інформація про оточуючих будинках і спорудах, що підлягають обов’язковому моніторингу.

За підсумками перевірки ДАБК видав забудовникові розпорядження про усунення порушень і зупинила будівельні роботи.

У травні 2018 року інспектори прийшли на об’єкт з новою перевіркою. Було встановлено, що вимоги попереднього припису не виконано. Забудовнику було видано нове розпорядження. В результаті на початку червня Департамент з питань ДАБК в м.Києві анулював ТОВ “Маркон” дозвіл на виконання будівельних робіт.

Не погодившись з цим, ТОВ “Маркон” в жовтні 2018 року звернулося до суду з вимогою визнати протиправними перевірки ДАБК, скасувати розпорядження і наказ про анулювання дозволу на виконання будівельних работ.

У червні цього року Окружний адмінсуд у задоволенні позову фірмі відмовив. ОАСК прийшов до висновку, що ТОВ “Маркон” не виконало вимоги приписів ДАБК, і відповідно інспектори діяли правомірно.

Однак, апеляційний суд рішення ОАСК скасував, визнав протиправними і скасував розпорядження ДАБК від 29 травня 2018 року і наказ від 12 червня 2018 року про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт.

Апеляційний суд дійшов висновку, що правові підстави для призначення та проведення перевірки ДАБК були. Однак, на думку суду, інспектори порушили терміни проведення такої перевірки. Так, наказ про проведення перевірки було видано в квітні, а напрямок на її здійснення – 25 травня 2018 року, тобто через 17 днів після закінчення основного терміну.

Оскільки ДАБК порушило терміни перевірки, то встановлені і зафіксовані за її результатами факти порушень не можуть бути визнані судом. Оскільки оспорювані розпорядження і наказ винесені за результатами перевірки, протиправність якої встановлена ​​судом, то ці приписи і наказ не можуть бути визнані правомірними.

Нагадаємо, ТОВ “Маркон” з 2006 року є орендарем ділянки площею 0,19 га на Андріївському узвозі, 14-16.

У 2007 році підприємство отримало вихідні дані на проектування готельного комплексу на вказаній ділянці. А в 2010 році – дозвіл на виконання будівельних робіт. У 2016 році генпідрядником забудови стало ТОВ “Кадорр-Україна” Кивана Аднана та Ольги Павлової.

Як повідомляли ЗМІ, забудовник планував будівництво готелю Mercure Andreyevskiy на 9 поверхів заввишки близько 30 метрів, хоча максимально допустима висотність споруд на цій ділянці – 12 метрів. Ця забудова призвела до акцій протесту.

У 2018 році Київрада ухвалила рішення про розірвання договору оренди з ТОВ “Маркон”, проте підприємство через суд скасував його.

У липні 2019 року ТОВ “Маркон” зареєструвало за собою на праві приватної власності об’єкт незавершеного будівництва “Готельний комплекс із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту” на Андріївському узвозі, 14-16. У минулому році забудовник представив громадськості два нові варіанти готелю.

 

Next Post

Закриття шкіл не дає бажаного результату у боротьбі з коронавірусом, – КМДА

Пн Лис 9 , 2020
У більшості міст “червоної зони” дитячі садки та 1-4 класи продовжать роботу з суворим дотриманням карантинних вимог. У столиці лише 5 шкіл залишились на дистанційному навчанні. 355 класів зі 135 шкіл й досі знаходяться на самоізоляції. Це непогана тенденція у навчальних закладах, проте загальна ситуація в місті – невтішна, написав у фейсбуці […]
школа

Можливо ви пропустили?